Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje nuo praėjusių metų ūžia miniatiūrinis 3D spausdintuvu sukurtas miestas. Jo gyventojai įkurdinti vaikų suprojektuotuose ir elektronika aprūpintuose pastatuose, tarp kurių važinėja savavaldžiai automobiliai, o netoliese sukasi elektrą gaminantys vėjo malūnai. Už galimybę kurti tokį miestą ir taip nemokamai mokytis informacijos ir ryšių technologijų (IRT) biblioteka sulaukė pasaulinio pripažinimo. Bibliotekas remianti JAV organizacija EIFL (Electronic Information for Libraries) Vinco Kudirkos viešajai bibliotekai skyrė nominaciją už inovacijų taikymą gerinant kasdienį žmonių gyvenimą.

„Bibliotekos jau seniai nebėra tik paprastos knygų saugyklos. Vienas geriausių to pavyzdžių yra Kaune nuo praėjusių metų vykstantis projektas „Atrask save 3D mieste“. Moksleiviai čia ateina kaip į tikrą technologijų bei inovacijų centrą ir nevaržomi kuria“, – sakė bibliotekos inicijuoto projekto vadovė Rūta Gavėnė.

Visą IRT mokymų koncepciją bibliotekoje sukūrė VšĮ „Robotikos mokykla“ specialistai. Jie padėjo įrengti projekto lėšomis įsigytą techninę įrangą, pamokė ja naudotis bibliotekos darbuotojus, o vėliau pamokose konsultavo išmanų miestą kuriančius 14–19 m. moksleivius.

Iš viso per pastarąjį pusmetį bibliotekoje su IRT susipažino ir įgytas žinias čia pat praktiškai ėmė taikyti 69 moksleiviai. Jie bibliotekoje mokėsi elektronikos, Arduino programavimo ir trimačio modeliavimo.

„Ateities laboratorijos 3D“ tikslas – ne tik didinti moksleivių užimtumą, bet ir ugdyti profesinę jaunuolių motyvaciją, nukreipti juos į informacinių robotikos specialybių pasirinkimą, suteikti tiek teorinių, tiek praktinių įgūdžių. Projekto vykdytojai siekia leisti vaikams išmėginti save skirtingose kūrybinėse inžinerinėse srityse – programuotojo, mechaniko, projektuotojo ar idėjų kūrėjo, o susidomėjusius viena patikusia veikla skatina ir toliau tobulėti joje.

„Tikrieji šių pamokų rezultatai išryškės netolimoje ateityje. Šiandien jaunuoliai tokiose erdvėse, kokia sukurta Vinco Kudirkos bibliotekoje ir kituose Lietuvos miestuose, tik mokosi, kuria miniatiūrinius miestus, o po dešimtmečio jų įgūdžiai gali virsti apčiuopiamais, mūsų šalį visame pasaulyje garsinančiais projektais. Esu tuo įsitikinęs, nes matau žibančias vaikų akis, kai 3D spausdintuvas gamina jų pačių suprojektuotas įrenginių detales“, – tikino „Robotikos mokyklos“ įkūrėjas Paulius Briedis.

Dar vienas projekto „Ateities laboratorija 3D“ tikslas – mokyti moksleivius technologines inovacijas išvystyti iki verslo, todėl užsiėmimuose apsilankę vaikai mokėsi nustatyti klientui kuriamą vertę, dizainerių mąstymo principų, sužinojo kaip įkurti startuolį ir teisiškai apsaugoti savo išradimą.

„Mūsų jaunoji karta labai imli ir kūrybinga. Svarbu tinkamu laiku suteikti jiems šiuolaikiškus įrankius ir palaikyti atradimų kelyje. Neabejoju, kad ateityje ši karta nustebins savo pasiekimais“, – sakė „Asmenybės raidos centro“, vedusio inovacijų vadybos mokymus, įkūrėja Vilija Rinkūnienė.

Jaunimo potencialu tiki ne tik projekto sumanytojai ir įgyvendintojai ar partneriai. Įsiklausiusi į projekto dalyvių nuomonę bei jaunimo atsiliepimus, 3D projektavimo ir maketavimo programinės įrangos kūrėja „Dassault Systemes“ leido visoms Lietuvos bibliotekoms pirmosioms pasaulyje naudoti jos sukurtą 3D projektavimo įrankį „Solidworks“ nemokamai. Tikimasi, kad tai dar labiau paskatins vaikų domėjimąsi IRT mokslais.

Įdomu tai, jog „Dassault Systemes“ yra bendrovė, projektavusi ir garsiuosius naikintuvus „Mirage“. Tiesa, tam iš pradžių ji naudojo kitą programinę įrangą. Tačiau 1995 m. bendrovė įsigijo JAV startuolį, „Solidworks“ įrankio pradininką.

„Su „Solidworks“ įrankiu iki šiol kuriami naikintuvai ir kiti sudėtingi „Dassault Systemes“ projektai. Jaunuoliai, gavę nemokamą prieigą prie tokio galingo įrankio, neabejoju, gali sukurti ir dar įspūdingesnių inžinerinių sistemų. Manau, jau greitai pamatysime šios investicijos rezultatus“, – svarstė P. Briedis.

„Ateities laboratorija 3D“ yra Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos vykdomo projekto „Atrask save 3D mieste“ dalis, kuri didžiąja dalimi finansuojama Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos programos „Bibliotekos pažangai 2“ lėšomis. Projektas „Atrask save 3D mieste“ įgyvendinamas kartu su partneriais – Klaipėdos miesto savivaldybės viešąja biblioteka ir VšĮ „Robotikos mokykla“.

EIFL apdovanojimas Vinco Kudirkos bibliotekai bus įteiktas rugpjūčio 13–19 dienomis vyksiančiame IFLA (International Federation of Library Associations) Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongrese Kolumbe (Ohajo valstijoje, JAV).